България и още четири източноевропейски държави настояват Брюксел да наложи мита

...
България и още четири източноевропейски държави настояват Брюксел да наложи мита
Коментари Харесай

България и още 4 държави искат от ЕК да наложи мита върху украинското зърно

България и още четири източноевропейски страни  настояват Брюксел да наложи мита върху вноса в Европейски Съюз на зърнени култури от Украйна.

Те укоряват украинските зърнопроизводители в нелоялна конкуренция, съобщи през днешния ден унгарският министър на земеделието Ищван Над, представен от Ройтерс.

В изявление той отбрани решението на държавното управление да забрани вноса

Министрите на земеделието на България , Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили взаимно писмо до Европейската комисия, в което упорстват за ответни ограничения по отношение на вноса на по-евтини селскостопански артикули от Украйна. Те показват, че той лимитира износа на земеделска продукция от техните страни, се споделя в известие на земеделското министерство в Будапеща.

Българското министерство на земеделието и храните удостовери, че София е подписала писмото. 

Полският министър председател съобщи, че страната се е концентрирала върху попълването на личното си въоръжение с съвременни други възможности

Петте страни, които са изпратили настояването до Европейска комисия, са измежду шестте членки на Европейски Съюз, които създават доста повече пшеница и царевица, в сравнение с са нужни на вътрешните им пазари.

Това свръхпроизводство е основен фактор за гарантиране на европейските доставки на храни и за опазване на стратегическия суверенитет на Евросъюза, показват земеделските министри.

Настоящата възбраната ще остане в действие до края на 2023 година, само че единствено за четири украински артикули

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия „ търпят обилни вреди “, откогато Европейски Съюз анулира квотите за импорт и отстрани митата върху импорта на украински зърнени култури, се споделя в писмото.

Министрите на земеделието приканват също по този начин Еврокомисията да изследва украинските индустриални практики и да уточни в отчет дали те са в сходство със стандартите на Евросъюза.

Този ход идва на фона на възходящо напрежението сред двете страни

Писмото е адресирано до заместник-председателя на Европейска комисия с сектор „ Икономика в полза на хората “ Валдис Домбровскис и до еврокомисаря по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, показва Ройтерс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР